29 mars 2018

Tomater & tillvaratagande

Det var flera veckor sedan som jag började förkultiveringen av paprika och chili. Nu är det tomaternas tur. Det är en sån otrolig harmoni i att odla och lyckan när det gror och växer är helt obeskrivlig. Jag visste inte att det kunde vara så fantastiskt att se ett frö växa upp till en planta som sen också går vidare till att ge frukt. Kanske är det en mammagrej. Men jag älskar det verkligen. Fast jag skall ärligt erkänna att det tog emot lite i början, framförallt att våga. Men jag kastar mig helhjärtat ut i detta nu. Min alldeles egna köksträdgård. Någonting skall nog växa och en måste få pröva sig fram. Det är en av anledningarna till att jag ser fram emot våren och sommaren så mycket. Tomten vi har är noga planerad sedan lång tid tillbaka. Av alla de olika människor som bott här innan. Rabatterna blommar från tidig vår till sen höst utan att jag gjort någonting. Jag vill lära mig att ta tillvara på det här och vårda det som någon planterade för länge sen. Jag ser fram emot att se tomten vakna till liv och lära mig mer om vad som växer här och framförallt varför. För jag inser att den som planerade den här trädgården visste vad den höll på med. Det finns en plan för det mesta. Just nu står alla sådder på köksbänkarna och alla våra brickor är fulla med mjölkpaketskrukor. Det är trevligt, vi lever tillsammans med plantorna på samma sätt som med djuren. Jag drömmer lite om ett växthus men det får bli ett projekt för framtiden. Just nu skall jag fokusera på att få ordning på det som finns här och ta tillvara på det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar